46973
Book
In basket
I.Wstęp : 1. Pojęcie zdrowia oraz jego uwarunkowania genetyczne, środowiskowe i związane ze stylem życia. 2. Relacje między żywnością, żywieniem i zdrowiem. II.Żywność : 1. Definicje i podział produktów żywnościowych. 2. Jakość żywności i jej uwarunkowania. 3. Przetwarzanie i utrwalanie żywności. 4. Biotechnologi a w produkcji żywności. 5. Dodatki do żywności i ich za stosowanie. 6. Znakowanie żywności. 7. Prawo żywnościowe i urzędowa kontrola żywności. III.Żywienie : 1. Istota racjonalnego żywienia i podsta wowe pojęcia z tym związane. 2. Podstawowe składniki pożywienia. 3. Żywność jako źródło składników odżywczych. 4. Trawienie i przyswajanie pożywienia. 5. Podstawowe zasady racjonalnego żywienia. 6. Wegetarianizm jako dieta alternatywna. 7. Żywienie dietetyczne. 8. Interakcje leków ze składnikami żywności. IV. Zdrowie : 1. Biologiczne podstawy zdrowia. 2. Etiologia i prewencja wybranych chorób dietozależnych. 3. Zanieczyszczenie żywności i ich wpływ na zdrowie człowieka. 4. Inne zagrożenia dla zdrowia. 5. Instrumenty polityki prozdrowotnej.
Availability:
Czytelnia
There are copies available to loan: sygn. Kp. 61 (1 egz.)
Hoczew
Brak informacji o dostępności: sygn. Kp. 61 (H) (1 egz.)
Średnia Wieś
Brak informacji o dostępności: sygn. 61 (S) (1 egz.)
Notes:
General note
Alfabetyczny wykaz haseł
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again